MvB architectuur | Dwelling project AntwerpStedenbouwkundig plan Antwerpen

Dwelling project AntwerpStedenbouwkundig plan Antwerpen

The first project of the master was an urban and architectural design on a piece of land in Antwerp. The project was done in groups of three people. Focal point of the design was the city farm and the connections of the different housing types with the city farm.

City farm

Nowadays more and more people are creating spots inside the city to grow fruit and vegetables. During the time this project was carried out this was already happening. By growing  fruit and vegetables in your own city, it is no longer necessary to import them  and there are more green areas inside the city. On every level of the design the connection with the city farm was made.

Connection between residential area and city farm

At ground level vegetables and fruit will be grown in soil and water. These products will then be sold in shops which are also located on the building site. It is also possible for the people who are living on the top floor to grow their own vegetables and fruit on the roof garden. These fruits and vegetables can then be sold to the shops on the ground floor. All  other housing types have a small inside garden, which enables the inhabitants to grow their own vegetables.

Detailing

The plans, sections, facades and detailing of two buildings were developed further. The materialization of the facade consists of metal elements. In the vertical direction some extra elements were added to emphasise  the scale of the metal elements. In front of all the windows of the building, wooden lamellae were added as a sun shading device.

 Voor het eerste Project van de Master is een stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp gemaakt voor een braakliggend stuk land in Antwerpen. Dit project was onderdeel van de Master afdeling Dwelling. Het project werd in groepen van 3 personen uitgevoerd. Focus punten bij het ontworpen project waren de City farm en de koppeling van de woningen met de city farm.

City Farm

Tegenwoordig zie je steeds vaker binnen de stad plekken ontstaan waar ze groente en fruit verbouwen. Ook ten tijden van dit project gebeurde dit al op kleine schaal. Door groente en fruit in de eigen stad te verbouwen is het niet meer nodig om ze uit verre landen te halen en zijn er ook meer groengebieden in de stad. Op elk schaal niveau van het plan is de koppeling met de city farm gemaakt.

Koppeling Wonen met CityFarm

Op grond niveau worden op grote schaal groente en fruit op land en water verbouwd door aangestelde bedrijven. Deze producten worden dan vervolgens in de winkels verkocht die ook in het plangebied gevestigd zijn. Op de bovenste verdiepingen van de wooncomplexen is het mogelijk door mensen om zelf hun groente te verbouwen op het dak, en deze eventueel te verkopen aan de winkels op straat niveau. De rest van de woningen hebben een kleine binnentuin waardoor het ook voor hun mogelijk is om hun eigen groentes te verbouwen en hebben ze een directe verbinding met groen.

Detaillering

Uiteindelijk zijn van de twaalf gebouwen er twee verder uitgewerkt. Hiervan zijn de plattegronden, doorsneden en detaillering onderzocht en ontworpen. Voor de gevel zijn metalen gevelelementen gebruikt met in verticale richting extra elementen zodat ook op de bovenste verdiepingen de schaal van de elementen goed te zien zijn. Voor de ramen zijn in horizontale richting houten lamellen geplaatst zodat er geen extra koelinstallatie in de woning nodig is.