MvB architectuur | Depository Boijmans van Beuningen MuseumOpslag boijmans van Beuningen museum

Depository Boijmans van Beuningen MuseumOpslag boijmans van Beuningen museum

For the second Master project a design was made for a depository building in Rotterdam. The program mainly consists of storage space for the art collection of the Boijmans van Beuningen museum. Because sunlight is undesirable in these spaces an interesting facade principle was possible. The rest of the program consists of office space, exposition space, sculptural garden, workshop rooms and studio rooms.

Facade principle

For the facade two materials were used: wood and concrete. Concrete was chosen to give the building a solid and sturdy appearance. Wood on the other hand is used to allow the human scale and give a sense of refinement  to the “molded”  building and is used at the facade openings of the building. The sculptural garden is located on the roof of the building and is also made of wood.

Interior

Not only the facade has a solid appearance, the interior of the building was designed with the same principle. On the other hand, wood isn’t used to walk on, but instead there is a nice reflective molded floor. Especially the exposition space is characterized by the switching height of the ceiling and the intertwined elements.

Details

The main challenge in the detailing was to construct the facade out of concrete. To show the real material of the building and because of academic reasons, the construction of the building is placed outside the isolation line.

Voor het tweede Master project is er een collectie gebouw ontworpen op een van de schiereilanden in Rotterdam: Katendracht. Het programma bestond voornamelijk uit opslag ruimtes voor de kunst collectie van het Boijmans van Beuningen Museum, hierdoor was er een interessant gevel principe mogelijk aangezien er geen zonlicht gewenst is in deze ruimtes. Het programma bestond voor de rest uit kantoor ruimte, een kleine expositie ruimte, een beeldentuin, workshop ruimtes en studio ruimtes.

 

Gevel principe

Voor de gevel zijn twee materialen gebruikt: hout en beton. Er was voor beton gekozen om een robuust en solide uiterlijk aan het gebouw te geven. Hout is echter weer ingezet om de menselijke schaal en verfijning toe te laten tot het ‘geboetseerde’ gebouw. Waar er gevelopeningen gewenst zijn is het hout gebruikt om dit mogelijk te maken. De beeldentuin is gevestigd op het stapstoelopend gebouw en is ook doormiddel van hout vormgegeven.

Interieur

Niet alleen de gevel heeft dit robuuste uiterlijk gekregen, ook het interieur van het gebouw is met het zelfde principe vormgegeven. Echter is nu niet hout gebruikt om op te lopen, maar een mooie gegoten spiegelende vloer. Vooral de expositie ruimte van het gebouw wordt gekenmerkt door hoogteverschillen in het plafond en de verschillende elementen die in elkaar zijn verweven.

Detaillering

In de detaillering lag voornamelijk de uitdaging om de gevel in beton uit te voeren. Om de puurheid van materialen goed weer te geven en vanwege de academische uitdaging, is de draagconstructie buiten de isolatielijn uitgevoerd waardoor de betonnen constructie ook het gevelbeeld is.