MvB architectuur | New entrance KunsthalNieuwe entree Kunsthal

New entrance KunsthalNieuwe entree Kunsthal

The assignment of the building technology course was to improve one part of the Kunsthal. After research it became clear that the entrance of the building was not ideally situated. The new entrance is better situated in the overall routing of the building; this also improves the visibility of the entrance from outside. Important points in the design were the climate, construction and detailing. But as an architect you don’t lose sight of  the esthetic qualities.

Glass entrance

The new entrance is shaped by a steel construction which is layered on both sides with glass triangular plates.  This result in a double facade which is used to capture the heat of the sun. By using  sun shading the sun is blocked from the inside of the entrance hall. The entrance hall consist of two levels which are separated by a glass floor.

Construction

The construction consists  of steel trusses which follow the shape of the glass facade. The trusses are connected to the current construction at the concrete walls so only a few columns are needed. The glass plates are attached to the construction by a spider system.Voor het vak Bouwtechnologie werd als opdracht gegeven om een onderdeel van de Kunsthal in Rotterdam te verbeteren. Na onderzoek van het gebouw werd duidelijk dat de entree niet ideaal gepositioneerd was. De nieuwe entree is beter geplaatst in de algemene route van het gebouw. Ook is de entree van buitenaf beter zichtbaar. Belangrijkste focuspunten waren het klimaat, constructie en detaillering, maar als architect let je uiteraard ook op de esthetische kwaliteiten.

Glazen entree.

De nieuwe entree wordt gevormd door een stalen vakwerkconstructie die aan beide zijde is ‘bekleed’ met glazen driehoek-platen. Hierdoor ontstaat er een dubbele gevel waarin de warmte van de zon wordt opgevangen. Met behulp van zonneschermen in deze dubbele laag kan de zon ook worden geweerd in de entreehal. De entreehal bestaat uit twee lagen, de bovenste verdiepingsvloer is uitgevoerd in matglazen platen, hierdoor is er ook op de eerste laag genoeg licht mogelijk.

Constructie

De entreehal is geheel uit stalen vakwerkliggers geconstrueerd, ze volgen de vorm van de glazen gevel. De vakwerkliggers worden bevestigd aan de huidige constructie ter hoogte van de betonnen muren en wanden, hierdoor zijn er slechts enkele extra kolommen nodig. De glazen platen worden doormiddel van Spiderklemmen verbonden met de constructie.